12 Μαρτίου 2019

Φωτοβολταϊκά έως 500KW για τους κατ’επάγγελμα αγρότες - αύξηση τιμής και εικοσαετή συμβόλαια

Η δυνατότητα δημιουργίας φωτοβολταϊκών από όλους τους κατ’επάγγελμα αγρότες, ισχύoς έως 500KW, από 100KW που ισχύει σήμερα, με τιμή ανά κιλοβατώρα συν 10% σε σχέση με το μέσο όρο και με εικοσαετή συμβόλαια, δίνεται με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον νόμο 4602/2019 που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Στο εν λόγω θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος, σε τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού, που διεξήχθη στις 7 Μαρτίου στην ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος εξήρε τη σημασία των μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών και το ρόλο της αγροτικής γεωθερμίας, σε σημαντικούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής.
Συγκεκριμένα, ανέδειξε την προαναφερθείσα πρόταση, η οποία και έγινε δεκτή, τονίζοντας πως δεδομένου ότι αυτά τα μικρά αγροτικά φωτοβολταϊκά, αφορούν κυρίως ιδιοπαραγωγούς για ίδια κατανάλωση, για παραγωγική χρήση, και όχι ως πρόσθετο εισόδημα, γι’αυτό χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση. Επιπλέον, ζήτησε την εύρεση νέου χρηματοδοτικού εργαλείου , το οποίο θα διευκολύνει τους μικρούς παραγωγούς, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης, με τον δεύτερο να επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να δοθεί άδεια σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Όσον αφορά στο ρόλο της αγροτικής γεωθερμίας, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την καίρια σημασία της χρήσης της γεωθερμίας, ιδίως στον πρωτογενή τομέα, καθώς ευνοεί τη σταδιακή απεξάρτηση από τα δαπανηρά και επιβαρυντικά για το περιβάλλον ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλει στη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, άρα και στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος καθώς υπολογίζεται ότι έχει πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής της θερμικής MWh μεγαβατώρας (10-30 ευρώ), την συνεχή διαθεσιμότητα, δεν απαιτεί αποθήκευση, αφού μπορεί να παράγεται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο και μετά τη χρήση της το αξιοποιημένο νερό, μειωμένης πλέον θερμοκρασίας, επανεισάγεται στη γη για να θερμανθεί και πάλι χωρίς οικονομική ή περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι είναι αυτονόητη η ώθηση που μπορεί να δοθεί σε τομείς της πρωτογενούς παραγωγής με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι ιχθυοκαλλιέργειες, η θερμική επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, η θέρμανση εγκαταστάσεων όπως πχ οι σταβλικές εγκαταστάσεις ή τα οινοποιεία, η ξήρανση φρούτων, λαχανικών και άλλων καρπών (πχ κρεμμύδια, ξηροί καρποί, μηδική, σιτάρι κ.ά.), η μείωση των υπολειμμάτων και των αποβλήτων των γεωργικών προϊόντων και άλλα πολλά. Ιδιαίτερα η αβαθής γεωθερμία, σύμφωνα με μελέτες του ΕΛΓΟ υπάρχει σχεδόν παντού και μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική πηγή ενέργειας για μικρούς και μεσαίους παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα, αλλά και τα συλλογικά σχήματα τους, όπως ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί.Τέλος, επεσήμανε ότι ο δρόμος για την ανόρθωση του πρωτογενή τομέα, την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας ανοίγει ολοένα και περισσότερο. Με βήματα μελετημένα, σταθερά και κυρίως αποφασιστικά.

www.agro24.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου